IKEA zaprezentowała w tym roku raport, którego treść potwierdza zasadność dążenia do postawy głębszej świadomości ekologicznej. Z treści dokumentu pt. „Concept Kitchens of 2025″ wynika, że w przeciągu najbliższych 10 lat ponad 60% światowej populacji przeniesie się do miast. Ta tendencja, podobnie jak zasygnalizowane powyżej problemy z „wydajnością” globalnego rolnictwa, będzie wymagała zmiany naszego sposobu myślenia o jedzeniu i surowcach wykorzystywanych przy jego produkcji i przetwarzaniu.
Według ekspertów IKEA, w typowej kuchni roku 2025 znajdziemy między innymi przezroczystą przestrzeń do przechowywania żywności w niskiej temperaturze: daleko bardziej „obrazowy” sposób kontrolowania tego, czym w danym momencie dysponujemy, aby uniknąć kupowania niepotrzebnych produktów i ich późniejszego wyrzucania. Raport proponuje również kilka sposobów prowadzenia domowej uprawy warzyw i ziół: jak na razie są to głównie rozwiązania oparte na tradycyjnym wysiewie nasion do gleby, ale pozostaje mieć nadzieję, że hydroponika również trafi wkrótce pod przysłowiowe strzechy. Miniaturyzacja nowych technologii to tylko kwestia czasu: spójrzmy chociażby na komputery.